

Vilda rena smakerUtan fina råvaror uteblir de godaste maträtterna, något som vi på Svantes Vilt är väl medvetna om. Vilt ger smakrika råvaror som inte kräver mycket kryddning eller konstlade tillagningsmetoder. Detta tilltalar både proffskockar och amatörer. Säsongens lokala skörd passar perfekt till vilt - under hela året. Tack vara den låga fettprocenten i viltkött tål det att lagras länge i frysen och kan gärna tillagas tillsammans med höstens och vinterns rotfrukter samt till sommarens goda sallader. Samla släkt och vänner och bjud på en klassisk Suovaskebab, en Renstekstårta eller varför inte en Viltsallad. |
![]() Svantes Vilt tipsar om:Mästerkockens sommarspecial
Delikatesser från norr
Lyxiga recept
Såser
Vinterspecial med vilt
Vinnande recept från årets skellefterätt
Recept på våra förädlade produkter
|
![]() |
|
Älgfärsbiffar i svampsås och med glacerade rotfrukter samt en lingon & blåbärskompot6 personer Älgfärsbiffar Recept från Annika Berggren |
![]() |
![]() |
|
Deliktess rökt Älgstek, the Texas BBQ way4 personer Ingredienser Recept från Åke Lithens sommarspecial |
![]() |
![]() |
|
Kallrökt älgcarpaccio med västerbottensmajonäs4-6 personers förrätt 200gr kallrökt älgstek Tillagning: Rör ihop senap och äggula Vispa kraftigt medan du sakta tillsätter rapsoljan i en svag stråle tills du fått en fin majonäs. Använd en grönsakscentrifug och pressa juice av rabarberna. Tips: Du kan ersätta rabarberjuice med citron eller lime :) och köpt majonäs kan fungera också. Köttet kan du dock INTE ersätta med något annat, det är himmelskt och unikt! Recept från Åke Lithens sommarspecial |
![]() |
![]() |
|
åkes suovasskav4 personer 1 grovhackad gullök Tillagning Bryn lök och svamp i en panna, lägg åt sidan. Servera med rårörda lingon och en god nypressad potatis som fått extra smak under kokningen med en hönsbuljongtärning. Smaklig måltid Recept från Åke Lithen, tävlande i Sveriges Mästerkock på TV4
|
![]() |
![]() |
|
Ugnsstekt Björn med rotsaksbakelse och smakrik moccasåsStek: |
![]() |
![]() |
|
Ugnsstekt renkalvsadel i enbärssmör med honungsrostad pumpa, gyllene rotfrukter och Karl-Johansås8 personer Renkalvsadel 1 st renkalvsadel Blanda salt, svartpeppar, enbär och rör ihop det med det mjuka smöret. Klappa in smöret väl runt hela sadeln. Smält resen av smöret i en stekgryta stor nog för sadeln och bryn sadeln runt om. Ställ sedan in stekgrytan i 120º C ugn med en stektermometer i den tjockaste delen (se till så den inte rör vid ben). Ös eventuellt under stektiden, ta ut sadeln när termometern visar knappa 68º C för rosa och 73º C för genomstekt, lägg ett lock över stekgrytan och låt vila ca 10 minuter. Spara buljongen till svampsåsen. Sadeln kan serveras på flera sätt, du kan bland annat skära lös köttet helt på var sida om ryggraden och lägga tillbaka köttet på plats för serveringen eller skär snitt genom muskeln vid varje revben så det är färdiga bitar. Enbärssmör 100 g smör Bryn schalottenlöken, de stötta enbären och de fint hackade salviabladen i smöret tills gyllenbrunt, häll över sherryn och låt den koka in någon minut. Häll enbärssmöret över rensadeln. Honungsrostad pumpa 1,5 kg butternut eller muscatpumpa Skala, kärna ur och skär pumpan i ca 4 cm stora klyftor, lägg i en ungform och ringla lite olivolja över. Salta, peppra och krydda med timjan. Ställ in i 200º C ugn i ca 20 minuter. Ta ut ugnsformen, häll av eventuell fruktjuice som bildats men spara den till rotfrukterna. Ringla honung över pumpaklyftorna och sätt in formen i ugnen igen nu på 250º C och rosta i ca 10 minuter eller tills pumpan är mjuk och nötbrun. Gyllene rotfrukter 8 potatisar Skala och skär rotfrukterna i slantar, bryn dem i oljan så de får en fin yta. Tillsätt vätskan och smöret och låt sjuda under lock tills bitarna är mjuka men har lite tuggmotstånd, späd eventuellt med lite mer vatten eller ta bort locket de sista minuterna om det är vätska kvar i pannan. Karl-Johansås fler recept på karljohan sås hittar du här 2 l färsk eller ca 60 g torkad Karljohan svamp Rensa och skär den färska svampen i bitar alt. lägg den torkade svampen i ljummet vatten precis så det täcker ca 15 min. Spara blötläggningsvattnet till såsen. Fräs svampen i torr stekpanna så vätskan kokar in, lägg i smöret och bryn dem. Häll i sherryn och bränn bort alkoholen med en tändsticka. Pudra mjölet över svampen under omrörning och späd med vätskan. Smula ner buljongtärningen och låt såsen puttra ca 10 minuter, häll i grädden och låt koka någon minut, smaka av med soja och peppar. Recept från Annika Berggren
|
![]() |
![]() |
|
Suovasbuffé med rotfrukter och skogsbärscremeIngredienser Tillagning Förbered tillbehören: Inga-Lills kommentar: Den här souvasbuffén kan vara hur lyxig som helst vid ett fint dukat bord men den passar också bra som utflyktsmat. Tillaga hemma och ät den kall eller värm på murikka. Läsarnas egna recept: |
![]() |
![]() |
|
Herr kantarell möter älgIngredienser Tillagning: Svampstuvningen: Monicas kommentar: Läsarnas egna recept: |
![]() |
![]() |
|
Nyfiken i en strutIngredienser Tillagning Puré: Köttet: Läsarnas egna recept: |
![]() |
![]() |
|
RencarpaccioEn rätt som passar perfekt på sommarbuffén, julbordet eller till söndagsmiddagen. |
|
![]() |
|
Skogskonungens pastasås4 personer Skala och hacka löken, fräs den mjuk i smöret. Tärna under tiden köttet och den grillade paprikan. Rör först ner köttet i löken och låt fräsa med en stund innan du tillsätter paprikan, krydda med svartpeppar och enbär och häll i grädden. Låt puttra 2-3 minuter och häll sedan såsen över den färdigkokta pastan (gärna skruv-pasta där såsen får fäste). Läsarnas egna recept |
|
![]() |
|
Potatiscrêps med flatrökt renstekPotatiscrêps: Läsarnas egna recept |
|
![]() |
|
RENSTEKSTÅRTACa 10 portioner En lyxig och smakrik tårta Ingredienser Fyllning Garnering Tillagning Finstrimla rensteken, finhacka rödlöken och persiljan Blanda ner det avsvalnande gelatinet med rensteksblandningen och häll blandningen på kavringbottnarna och låt stå kallt ca 2-3 timmar eller gärna över natten. Tag sedan bort kanten och garnera tårtan. När du vill bjuda på det vilda från Laponia vid ett speciellt tillfälle. Tack för receptet. Insänt av Kathrun Magito, rektor på Hotell & Restaurangprogrammet i Luleå |
|
![]() |
|
SUOVASKEBABFler än 4 personer Marknadsklassikern som är perfekt till fest eller skoterturen. Ingredienser Tillagning Värm pitabröden och serveras så att man själv plockar ingredienser och fyller sitt eget bröd. Slow food i snabbmatstappning |
|
![]() |
|
Viltsallad4 personer Två recept på goda viltsallader Mild viltsallad Ingredienser Tillagning Stark viltsallad Salladerna serveras som de är eller till en grillad renfilé Ta med en smak från Laponia till knytkalaset. |
|
![]() |
|
Renytterfilé med messmörstekta grönsaker och dinkel4 personer 1 renytterfilé 2 msk smör Putsa ytterfilén och bryn den runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra runt om och stek sedan klar den i ugn i 120° till en innertemperatur på 53°. Låt vila 10 minuter i folie innan du skär upp filén. Undertiden gör du klar grönsakerna… 3 morötter, skalade och skivade i stavar Bryn morötter och palsternackor i oljan tills de får lite färg, lägg i paprika och purjolök och låt fräsa med ca 3 minuter. Häll i grädden och låt puttra på svag värme ca 5 minuter, rör i messmöret så det smälter in i såsen. Krydda ev med lite svartpeppar & salt. Servera med kokt dinkel. Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
Grytstek6 personer Ingredienser 800 g fransyska av ren 5 skalade & hackade schalottenlökar sås: Tillagning Blanda kryddorna och gnid in fransyska med dem, bryn sedan köttet i smöret i en stekgryta. Lägg i lök, morötter, lagerblad, buljongtärning och vatten och låt allt koka upp. Lägg på locket och sänk värmen så grytan får sjuda sakta i 1,5 - 2 timmar eller tills köttet är klart. Temperaturen bör vara 70º om du använder en köttermometer. Ta upp köttet och låt vila under folie ca 10 min innan du skär upp det. Sås: Sila bort morötter, lök och lagerblad och spara buljongen som du späder ut med vatten till ca 6 dl. Smält smöret till såsen i grytan och rör i mjöl, späd sakta med buljongen och ny buljongtärning när det kokar upp. Låt koka försiktigt ca 5 minuter och smaka av med soja, peppar och eventuellt mer salt. Servera med presspotatis, rårörda lingon eller en rabarber chutney
Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
Älggryta på Italienska6 personer Ingredienser 3 msk smör Tillagning Fräs lök, morötter och selleri i 1 msk av smöret tills de är gyllene och mjuka, ta upp dem och lägg åt sidan. Bryn köttbitarna i resterande smör och lägg sedan tillbaka grönsaksfräset, häll i de krossade tomaterna, buljongtärningen, balsamvinägern och honungen, rör om och låt puttra under locka ca 2 timmar eller tills köttet känns mört. Späd med lite vatten om det behövs. Under de sista 5-10 minuterna tillsätts körsbärstomaterna, den hackade rosmarinen samt salt och peppar. Servera med kokt potatis eller ugnsbakade rotfrukter Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
MurkelsåsNo. 1 såsen till all renkött 4 personer Ingredienser 2 msk smör el. marg. Tillagning låt torkade murklor ligga i den angivna vattenmängden minst 2 timmar, gärna längre,slå sedan bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska. skölj färska murklor i flera vatten.Koka dem två ggr i rikligt med vatten 5 min. varje gång. Slå bort vattnet efter varje kokning. SÅSEN: Hacka murklorna ganska fint.Fräs dem i fettet i en kastrull ca 5-10 min.Strö över mjölet.Tillsätt vatten smulad buljongtärning och en del av grädden.Koka upp under omrörning och koka på svag värme ca 20 min. Rör då och då.Späd med resten av grädden under tiden.Smaka av med salt och ev. lite peppar. (Buljongtärningen + vatten kan uteslutas och ersättas med Mushroom Soy efter tycke och smak, börja försiktigt med 1/2 tsk, tänk på att sojan är salt men det blir en fin färg på såsen och väldigt god. Såser från Ann-Cathrine Renberg |
|
![]() |
|
KARLJOHANSÅSMycket god sås till allt vilt 4 personer Ingredienser ca 200 g färska svampar eller 25 g (1-3 dl torkad svamp) + 5 dl vatten många föredrar den torkade framför den färska. SÅS: 3 dl svampspad +( mjölk) Tillagning Såser från Ann-Cathrine Renberg |
|
![]() |
|
ENBÄRSSÅS8-10 personer Ingredienser Tillagning Fräs lök, enbär och peppar lätt i smöret utan att det får färg. Tillsätt vinet och buljongtärningarna och koka ihop till hälften. Tillsätt grädde och cremefraiche och koka ytterligare 5-10 min. smaka av med soja och en skvätt vin. Räcker till många,fantastiskt god till finare renkött. Såser från Ann-Cathrine Renberg
|
|
![]() |
|
Renkalvkrona med Yorkshirpudding, sötpotatis och enbärsås8 personer ”Krona” är bara sättet en sadel arrangeras på när man tillagar den så det är bara att följa ett valfritt recept för renkalvsadel och vrida till sadeln så den får formen som en krona. Den som vill kan även skära ut revbenen så de blir tydligare men tänk då på att vira in dem i lite folie så de inte blir för mörka vid tillagningen. Renkalvsadel 1 st renkalvsadel Blanda salt, svartpeppar, enbär och rör ihop det med det mjuka smöret. Klappa in smöret väl runt hela sadeln. Forma sadeln till en krona (cirkel) genom att vrida den och eventuellt snitta den. Ställ på en ugnsform i 120º C ugn med en stektermometer i den tjockaste delen (se till så den inte rör vid ben). Ös under stektiden, häll eventuellt lite buljong i formen, när termometern visar 67 º C sätter du på grillelementet och förbättrar ytan någon minut. Ta ut formen, lägg folie över och låt vila ca 10 minuter. Spara eventuell buljongen till enbärsåsen. Skär snitt genom muskeln vid varje revben så det är färdiga bitar för servering. Yorkshirpudding Till dessa måste du använda en muffinsplåt. 2 ägg Vispa äggen luftiga, tillsätt mjölken under fortsatt vispning. Tillsätt hälften av mjölet samt salt och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölet och vispa ordentligt. Låt smeten stå en timme. Fyll varje muffins”grop” med ca ½ cm olja och sätt in formen i 230º C i ca 6 min eller tills oljan är riktigt het. Ta försiktigt ut plåten och häll i smet till halva ”gropen”. Tillbaka i ugnen och grädda ca 20 minuter under vilka du sakta sänker temperaturen med ca 10º C var 3e minut tills puddingarna är fluffiga och ljusbruna. Ugnsbakad sötpotatis 8 sötpotatisar Skrubba potatisen, lägg i en ugnsform, ringla oljan över och strö på flingsalt. Baka i 200º C ugn i 40 – 60 minuter beroende på hur stor potatisarna är. Efter halva tiden tar du ut potatisarna och sticker en gaffel i dem så ångan kommer ut och potatisarna inte exploderar. Enbärsås Fler recept på enbärssås hittar du här 25 g smör Bryn den finhackade schalottenlöken med flingsaltet i smöret, stöt enbär och svartpeppar i mortel och rör ner i löken. Låt bli gyllenbrunt. Tillsätt Worcestershire sås, buljong och 2 dl av grädden och låt sjuda ca 5 minuter. Häll i resten av grädden och ge såsen ett uppkok innan du serverar. Recept från Annika Berggren |
|
![]() |
|
Porterstek6 personer Ingredienser 1 finhackad stor gullök Sås: 2 msk smör Tillagning Fräs gul-, och vitlök i smöret tillsammans med kryddorna, häll i porter, saft, soja och buljongtärningar och låt koka upp. Stick en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och lägg i grytan när det kokat upp. Låt koka upp igen och sänk sedan värmen så grytan får sjuda under lock drygt 1 timme eller tills köttet nått 75° för genomstekt. Sås: Smält smöret och rör i mjöl, späd sakta med buljong från köttgrytan. Låt koka försiktigt ca 5 minuter, tillsätt grädden och låt såsen bli varm. Servera med klyftpotatis och grönsaker. Vinterspecial med Annika Berggren
|
|
![]() |
|
Renbiff i rödvinssky och med brässerade grönsaker4 portioner Ingredienser 500 g renytterfilé Sås: 1 msk smör Brässerade grönsaker: 400 g skalad och klyftad potatis Lägg de klyftade rotfrukterna och salladslökarna i en stekpanna tillsammans med vatten och smör och låt sjuda under lock tills vattnet kokat bort och grönsakerna blir brynta av smöret. Krydda med färsk timjan och svartpeppar. Skär köttet i portionsstora skivor och bryn dem i smöret på rätt hög värme, salta och peppra när du vänder bitarna. Stek ca 3 minuter på var sida beroende på tjockleken på skivorna. Lyft ut skivorna och slå in dem i folie undertiden du gör såsen i samma stekpanna. Fräs löken i smöret, tillsätt socker, rödvin och ingefära och låt koka ihop ca 5 minuter. Vinterspecial med Annika Berggren
|
|
![]() |
|
Viltgryta4 portioner Ingredienser 1 kg grytbitar av ren eller älg Tillagning Skär köttet i 3 cm stora bitar och hacka löken grovt. Bryn köttet väl i 2 msk av smöret och ta upp det ur grytan. Fortsätt i samma gryta, lägg i resten av smöret och fräs löken och svampen. Stöt enbär och svartpeppar i mortel och rör i grytan tillsammans med krossad vitlök, vin och tomatpuré. Låt koka upp och lägg ner grytbitarna, syltlök och salt. Koka på svag värme under lock tills köttet är klart, ca 2 timmar. Servera med ris kokt i vatten med en buljongtärning. Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
Långkok på renbog8 portioner Ingredienser Tillagning Sila buljongen, reducera den något och red med maizena till önskad tjocklek. Plocka isär köttet i mindre bitar när det svalnat något. Servera med hasselbackspotatis och rårörda lingon.
Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
Glacerad renbringa med pressad potatis6 portioner Ingredienser Tillagning Plocka köttet i stora, fina strimlor och lägg i en ugnsform. Låt buljongen koka ihop ordentligt, sila och salta om det behövs, rör i smöret. Slå buljongen över köttet och glacera i ugn i 7-8 minuter i 250 grader. Servera med pressad potatis kryddad med timjan och några droppar olivolja. Vinterspecial med Annika Berggren
|
|
![]() |
|
Vitlök- & chilispäckad älgstek med rostad sötpotatis & rödbetor6 portioner Ingredienser Tillagning Tvätta sötpotatisarna och rödbetorna noga och skär rotfrukterna i båtar, skala och krossa vitlöksklyftorna. Lägg allt i en ugnsform och ringla över olivolja & honung, rör om och dra ett varv över med svartpepparkvarn, salta med flingsalt. Ställ in i 250 graders ugn ca 20-25 minuter. Vinterspecial med Annika Berggren |
|
![]() |
|
Renstek4-6 portioner Detta recept är med renstek, men det går att använda älgstek också. Ingredienser Renstek 1KG Kryddsmör: Sås: Tillagning Torka av köttet och lägg det på galler i en långpanna. Tillsätt vatten i långpannan om det behövs så att skyn inte bränns under stekning. Av skyn som blivit i långpannan gör man sedan en sås. Ta vetemjölet och späd med lite sky från pannan och rör om så att det inte klumpar sig. Häll i resten av skyn samt grädden tills såsen är nog tjock. Servera med hasselbackspotatis. Läsarnas egna recept insänt av Ulrika Hagström
|
|
![]() |